fbpx
Világítás kisokos
március 28, 2020
A gyerekek birodalma
november 6, 2018

Hé, Dodó!
Itt jó lenni!

Egy évvel ezelőtt kihajtott Szentendre közepén egy üde kis virág, amely azóta megerősödött és csodálatos színekben pompázik. Ott voltunk, amikor elültették a magját, amikor először meglocsolták, és akkor is, amikor kidugta fejét a földből az első zsenge hajtása. Azóta sokan járnak csodájára és gyönyörködnek színeiben.

A Hé, Dodó kávézóról van szó, a város immár megkerülhetetlen, fiatalos és pezsgő kultúrszigetéről, „ahol a kávé is meg a bor is finom, ráadásul enni is lehet”. Ez egy olyan hely, amit szentendreiek álmodtak meg és üzemeltetnek elsősorban szentendreieknek, persze ez nem azt jelenti, hogy ne látnának bárkit nagy örömmel. A koncepció lényege abban áll, hogy helyi sütiket, helyi borokat és helyben készült ételeket szolgál fel a helyi kötődésű csapat, de a tulajdonosnak, Koltai Andreának az is fontos volt, hogy a kávézó belsőépítészeti tervezését is helyiekre bízza. Így landolt nálunk a hálás feladat, amire egy év távlatából is remek érzés visszagondolni.

Természetesen mindegyik munkánkra büszkék vagyunk, de vannak olyanok, amikre különösen. Ezek közül is kiemelkedik azonban a Hé, Dodó projekt, amelybe 2018 januárjában vágtunk bele. A brief röviden úgy szólt, hogy a helyiségnek legyen Marabu figura, vagyis Dodó hangulata: kicsit mélázós, közben intellektuális, de farmerban is megközelíthető, nem feszengős atmoszférájú. Egy laza kultúrkávézó létrehozása volt a cél, ami alkalmas kiállítások és akusztikus koncertek szervezésére, ahol mini színpadi műveket lehet előadni vagy felolvasó estek tarthatók.

A megbízás a berendezési tárgyaktól és bútoroktól kezdve a világításon át a dekorációig bezárólag gyakorlatilag minden belsőépítészeti területre kiterjedt. Szinte teljesen szabad kezet kaptunk, és szerencsére a büdzsé sem korlátozta nagyon az alkotó fantázia szárnyalását. De vegyük sorra a legfontosabb részeket!

A hangulatot nagyban befolyásoló mennyezeti és oldalfal világítás megtervezésekor arra kellett elsősorban ügyelnünk, hogy a színpadi előadásokhoz, esti borozásokhoz vagy akár a napi menü délidőben történő elfogyasztásához is adekvát fényviszonyok társuljanak. Ennek megfelelően sok helyen olyan lámpákat használtunk, amelyeknek szabályozható a fényereje. Ezeket sok-sok körben kötöttük be, hogy majdnem mindegyik külön kapcsolható legyen. Itt érdemes szót ejteni arról, hogy minden asztalhoz terveztünk konnektort azokra a vendégekre gondolva, akik mozgóirodájukkal a kávézóba térnek be dolgozni.

A pult, az asztalok vagy a padok szintén saját tervezésűek. Ezeknél fontos szempont volt, hogy könnyen tisztítható, hosszútávon is strapabíró darabokban gondolkodjunk, ezért esett a választásunk például a tömörfa bútorokra. A tartósság és a tisztíthatóság a tapéták esetében is feltétel volt, ezért az egyedi és kiváló minőségű termékekkel dolgoztunk, amelyek lemoshatók.

Magától értetődő, hogy a bájos Dodó figurák a kávézó minden szegletében felbukkannak, és még a mellékhelyiségekbe is elkísérnek bennünket. Ezeket digitális nyomdában készült matricák formájában rögzítettük a felületeken. A figurák mellett a falakon olyan saját kézzel írt kedvenc idézetek is megtalálhatók, amelyek azoktól származnak, akik közreműködtek a Hé, Dodó létrehozásban. Ez a remek ötlet egyébként Andrea fejéből pattant ki.

Ennyi lenne tehát a projekt rövid bemutatása, a részletekről a fotók mesélnek tovább. Akinek esetleg felkeltettük az érdeklődését, annak azt javasoljuk, hogy ne küzdjön ellene, és látogasson el ebbe a különleges kávézóba! Saját tapasztalatból tudjuk, hogy mire a képes a hely, és az eddigi kritikák és visszajelzések is mind egy irányba mutatnak. Klassz, hogy részesei lehettünk valami nagyszerű születésének.

És hogy milyen termékekkel dolgoztunk?

Viokef lámpákkal

Élitis tapétákkal

• Egy váci régiségboltban vásárolt réztálakkal

DODO01
DODO10
DODO13
DODO12
DODO11
DODO09
DODO08
DODO06
DODO03
DODO04
DODO15
DODO14