Világítás kisokos
2020-03-28T19:24:53+00:000000005331202003
A gyerekek birodalma
2018-11-06T11:22:13+00:000000001330201811

Hé, Dodó!
Itt jó lenni!

Egy évvel ezelőtt kihajtott Szentendre közepén egy üde kis virág, amely azóta megerősödött és csodálatos színekben pompázik. Ott voltunk, amikor elültették a magját, amikor először meglocsolták, és akkor is, amikor kidugta fejét a földből az első zsenge hajtása. Azóta sokan járnak csodájára és gyönyörködnek színeiben.

A Hé, Dodó kávézóról van szó, a város immár megkerülhetetlen, fiatalos és pezsgő kultúrszigetéről, „ahol a kávé is meg a bor is finom, ráadásul enni is lehet”. Ez egy olyan hely, amit szentendreiek álmodtak meg és üzemeltetnek elsősorban szentendreieknek, persze ez nem azt jelenti, hogy ne látnának bárkit nagy örömmel. A koncepció lényege abban áll, hogy helyi sütiket, helyi borokat és helyben készült ételeket szolgál fel a helyi kötődésű csapat, de a tulajdonosnak, Koltai Andreának az is fontos volt, hogy a kávézó belsőépítészeti tervezését is helyiekre bízza. Így landolt nálunk a hálás feladat, amire egy év távlatából is remek érzés visszagondolni.

Természetesen mindegyik munkánkra büszkék vagyunk, de vannak olyanok, amikre különösen. Ezek közül is kiemelkedik azonban a Hé, Dodó projekt, amelybe 2018 januárjában vágtunk bele. A brief röviden úgy szólt, hogy a helyiségnek legyen Marabu figura, vagyis Dodó hangulata: kicsit mélázós, közben intellektuális, de farmerban is megközelíthető, nem feszengős atmoszférájú. Egy laza kultúrkávézó létrehozása volt a cél, ami alkalmas kiállítások és akusztikus koncertek szervezésére, ahol mini színpadi műveket lehet előadni vagy felolvasó estek tarthatók.

A megbízás a berendezési tárgyaktól és bútoroktól kezdve a világításon át a dekorációig bezárólag gyakorlatilag minden belsőépítészeti területre kiterjedt. Szinte teljesen szabad kezet kaptunk, és szerencsére a büdzsé sem korlátozta nagyon az alkotó fantázia szárnyalását. De vegyük sorra a legfontosabb részeket!

A hangulatot nagyban befolyásoló mennyezeti és oldalfal világítás megtervezésekor arra kellett elsősorban ügyelnünk, hogy a színpadi előadásokhoz, esti borozásokhoz vagy akár a napi menü délidőben történő elfogyasztásához is adekvát fényviszonyok társuljanak. Ennek megfelelően sok helyen olyan lámpákat használtunk, amelyeknek szabályozható a fényereje. Ezeket sok-sok körben kötöttük be, hogy majdnem mindegyik külön kapcsolható legyen. Itt érdemes szót ejteni arról, hogy minden asztalhoz terveztünk konnektort azokra a vendégekre gondolva, akik mozgóirodájukkal a kávézóba térnek be dolgozni.

A pult, az asztalok vagy a padok szintén saját tervezésűek. Ezeknél fontos szempont volt, hogy könnyen tisztítható, hosszútávon is strapabíró darabokban gondolkodjunk, ezért esett a választásunk például a tömörfa bútorokra. A tartósság és a tisztíthatóság a tapéták esetében is feltétel volt, ezért az egyedi és kiváló minőségű termékekkel dolgoztunk, amelyek lemoshatók.

Magától értetődő, hogy a bájos Dodó figurák a kávézó minden szegletében felbukkannak, és még a mellékhelyiségekbe is elkísérnek bennünket. Ezeket digitális nyomdában készült matricák formájában rögzítettük a felületeken. A figurák mellett a falakon olyan saját kézzel írt kedvenc idézetek is megtalálhatók, amelyek azoktól származnak, akik közreműködtek a Hé, Dodó létrehozásban. Ez a remek ötlet egyébként Andrea fejéből pattant ki.

Ennyi lenne tehát a projekt rövid bemutatása, a részletekről a fotók mesélnek tovább. Akinek esetleg felkeltettük az érdeklődését, annak azt javasoljuk, hogy ne küzdjön ellene, és látogasson el ebbe a különleges kávézóba! Saját tapasztalatból tudjuk, hogy mire a képes a hely, és az eddigi kritikák és visszajelzések is mind egy irányba mutatnak. Klassz, hogy részesei lehettünk valami nagyszerű születésének.

És hogy milyen termékekkel dolgoztunk?

Viokef lámpákkal

Élitis tapétákkal

• Egy váci régiségboltban vásárolt réztálakkal

DODO01
DODO10
DODO13
DODO12
DODO11
DODO09
DODO08
DODO06
DODO03
DODO04
DODO15
DODO14