fbpx
Ha lehetne 3 kívánságod a konyháddal kapcsolatban
szeptember 29, 2018
Lőn világosság…
április 27, 2014

KIS
LAKÁS, KEVÉS HELY

AKKOR MOST TANULJAK MEG LEMONDANI A DOLGOKRÓL?

NEHOGY! Inkább csak másképp kell gondolkodni…

Amióta fontolgatjuk kedvenc lakásunk eladását – és egy ház megvásárlását – sok kérdés került elő a nagyobb hely szükségességéről. Pro és kontra vitatgatjuk a pontokat, és úgy tűnik, kezd kikristályosodni a probléma, és annak megoldás változatai.

1. Kell egy 12 személyes ebédlőasztal. Nem minden napra, de lehessen ennyi embert leültetni olykor-olykor.

2. Kell megoldás a heti rendszerességgel gyarapodó könyvtárunknak.

3. Kicsi a gyerekszoba.

4. Nincs dolgozó szoba, de kell.

Mennyi lehetőség van x négyzetméter legjobb és legteljesebb kihasználására? Ha valaki hajlandó komolyabban befektetni ebbe, RENGETEG! Valószínűleg átépítéssel jár a dolog: terasz beépítéssel, falbontással, vizes helyiség és nyílászáró áthelyezéssel, burkolat javítással, újraburkolással, új bútorokkal. De ha jó a hely, és szerettek ott élni, még mindig költséghatékonyabb ez a megoldás, mint egy kétszer akkora hely megvásárlása. Ahol ezeket a feladatokat több, mint valószínű, hogy újrázni kell majd.

Cool-Dining-Area-Design-in-Small-Apartment-with-Stylish-Interior-Design-Ideas
2010-12-beautifully-small-apartment-decorating
Furnish-a-small-apartment-with-art-deco-style1
modern-small-apartment
Minimalist-Kitchen-And-Dining-Room-Design-In-Small-Apartment
23-Very-Small-Apartment

Persze vannak esetek, amikor tényleg kell a több négyzetméter. Én csak arra biztatlak benneteket, hogy jól gondoljátok mindig át, mi az , ami most nem működik, és valóban egy nagyobb hely-e a megoldás a problémára! Lássuk csak…

HOL KEZDJÜK?

Egyértelműen a lomtalanítással! Mi az, ami tényleg kell, és mi az, ami nem. Mi az, amit rendszeresen használunk, és mi az, amit ritkábban? Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek a konkrétumok: hány darab cipőt, könyvet, körömlakkot, sport eszközt akarunk letárolni, és ezeknek mekkora a helyigénye? Gyakori hiba, hogy könyvespolcnak 35-40 cm mély polcokat vásároltok, pedig az albumok átlagos mérete 25x30x2-5 cm. Kicsi négyzetméter számnál, nagyon fontos, hogy az alapterületből mennyit használunk el, ezért 10-15 cm is nagyon sokat jelenthet. A falba illetve a fal mentén megépített tároló rendszerek a leghelykihasználóbbak, és a legkevésbé obtrúzívak. A titok itt : faltól falig, padlótól plafonig. Látjátok mire gondolok?

3-small-kitchen-storage
13-Small-kitchen-design-ideas-pictures-2013
23-Very-Small-Apartment
70-minimalist-flat-small-apartment-living-room-decoration-effect-chart-greatly-entire-2012-picture
90-sqm-small-apartment-bedroom-renovation-renderings-of-the-minimalist-atmosphere-complete-2012-picture
2010-12-contemporary-small-apartment-design
Adzif-FridgeCover-Blanche
cooking-and-living21

Hasznos négyzetmétereket adhatunk hozzá lakásunkhoz szinteltolással, emelvények, padozatok, lépcsők építésével melyek belsejében tárolók keletkeznek így. Lehet csak pár lépcsőfokkal egy 4-5 m2-nyi hely ez (3-nál ez kb 45-60 cm-es magasságot jelenthet), de akár egy egész helyiség harmada is. Az emelvények kialakításánál fontos a nyílászárók helyzetének figyelembe vétele: egy kertes ház földszintjének megemelésénél a 90 cm-es párkány magasság 55 cm-re csökken, ami egy felnőtt derékmagassága helyett inkább már csak combközép, és itt nem veszélyes, de ugyanez a 4.emeleten már komoly óvintézkedéseket kell, hogy vonjon maga után (pl. párkány magasságának megemelése, vagy védő rácsozat kialakítása)

GONDOLKOZZUNK VERTIKÁLISAN IS!

A lépcsőfokok fiókká avanzsálhatnak, egy szobányi padozatnál pedig már akár 2 személyes vendégágy is letárolható. Egy másik megfontolandó dolog, hogy a bútorokat ne lábra állítsuk, hanem lehetőség szerint a falra legyenek felakasztva. Így nem használunk az alapterületből, és egy tágasabb tér illúzióját keltjük.

Legyen meg mindennek a helye. De egyáltalán nem baj, ha nincs minden szépen elpakolva, elrejtve, mert úgy is nagyon jól működik a tér. Akasztók, függönyök, szekrény belsők, padok alja, szabálytalan formák. Minden jöhet!

decorating-idea-for-a-small-kitchen-10-e1352825580103
Furnish-a-small-apartment-with-art-deco-style1
great-white-and-wood-interior-apartment-ideas-cool-studio-apartment-design-ideas
helen-hidden-kitchen01
helen-hidden-kitchen03
Minimalist-Kitchen-And-Dining-Room-Design-In-Small-Apartment
minimalist-small-apartment-bedroom-interior-decor-luxury-small
modern-cabinet-kitchen-design-in-red-sleek-stylish-look-elegant-inviting-plan-layout-small-space
modern-small-kitchen-design-by-snaidero-1
Shades-Blue
Small-Apartment-Bed-Integrated-to-Wardorbe-View
small-apartment-design-tips
Small-Apartment-with-Cheerful-Interior-Design-by-Jakub-Szczesny-Architect