DESIGNDETOX

cropped Design detoxvektoros logo v2

Bejelentkezés / regisztráció

LŐN VILÁGOSSÁG

ELSŐ PROBLÉMA: VILLANYSZERELÉS MOST

Feltűnt már, hogy egyes helyeken órákat is szívesen elidőztök, máshonnan pedig ahogy odaértek már indulnátok is tovább? És nem azért mert valahova mennetek kell! Csak egyszerűen nem jó ott. A fények (illetve azok hőmérséklete, hiánya, túladagolása) tehetnek mindenről. A fény trükkös dolog. Sok mindenből áll össze: természetes vagy mesterséges, szűrt vagy direkt, rejtett vagy nem, a lehetőségek tárháza a végtelenhez közelít. Más egy tárgy érzete, ha lentről felfelé van megvilágítva (épületek kültéri világítása pl.) , mintha fentről lefelé. Vagy csak egy bizonyos része van világítással kiemelve (bútorok élébe szerkesztett LED szalag). A fény/árnyék világa varázslatos lehet, ha jól ki van találva. Ha szeretnétek bekukucskálni, amikor világítást tervezünk, itt a jó alkalom! Gyertek!

Konzultációra megyek, a ház falai állnak, födémek rendben, jön a villanyszerelő. Állunk a majdani konyhában. Na, most mondjam meg hol legyenek a lámpák. Én: hol lesz az asztal? Ők: Hát azt még nem tudjuk! Én: Mekkora lesz az asztal? Ők: Öööö. Én: Miből lesz az asztal? Ők: Hát nem mindegy?! A jó világítás kiinduló pontja a berendezési terv, onnan fogjuk tudni, hogy mit akarunk megvilágítani. A jó világítás elengedhetetlen feltétele a színterv és az anyagkiírás, mert csak onnan tudom, hogy mekkora adag és milyen irányú fény kell valahova, ha tudom hol vannak sötét, világos, fényes vagy matt felületek. Szóval a probléma lelke, hogy a ház épülése során a villanyszerelők az elsők között kezdenek dolgozni a belső terek kialakításán, de a lámpák gyakorlatilag az utolsó darabok, amik bekerülnek a szerelésnél.

MÁSODIK PROBLÉMA: 1 HELYSÉG, KIÁLLÁS KÖZÉPEN

A funkciók megvilágítása mindenek előtt a feladat. A konyhában pl. az 1 kiállás 1 helyiség mindjárt elkezd több sebből vérezni, amikor sziget van, kell fény a mosogatóhoz, a főzőlaphoz, a sütő/mikró beépített kombóhoz. A felső szekrényben is jó lenne látni valamit a belső sarkaknál. Az álmennyezeti megoldás jónak bizonyulhat, mert ott kedvünkre osztogathatjuk a lámpát, anélkül, hogy a mennyezetet kelljen vésővel bántani. A szekrénynek már lehet külön világítása, ahogy a pultnak is. Fontos, hogy mindezen körök kapcsolóban végződjenek! Nem vicc! Sokszor elfelejtődik a dolog, pedig egy fényerőszabályozó kapcsolóval még fokozhatjuk is az élményt. Tervezzük meg a világítást, vagy terveztessük meg!

HARMADIK PROBLÉMA: TÚL KOMOLYAN VESSZÜK A VILÁGÍTÁST

Amit kell is, csak nem úgy. Rengeteg vicces megoldással találkozhatunk. A világítás, a tervezők igazi játszótere! Néhány ügyesen elbújtatott LED szalag (háta öntapadós, centinként szabható, trafónak kell helyet találni csak), álmennyezet élei, színesre festhető gipszlámpák, áttört felületek, ahol szépen vetül a fény. Bútorok éleibe is szépen beledolgozható. Teljesítménytől függően változik az élettartama. Ne felejtsük el, hogy a meleg fehér szín (3300 fok feletti) jobb, mint a hideg (kivéve sminkelés) Remélem, ha legközelebb világítást tervezel az otthonodba, eszedbe jutnak ezek a hasznos tanácsok! Ja, a hálószobában az olvasó lámpa mellett legyen mindig egy háttér fényed, mert úgy kisebb a fénykontraszt és nem folyik ki a szem az erőlködéstől! Mindenkinek szép hétvégét kíván a Modernito Design Stúdió nevében: Annamari, szeretettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

No products in the cart.