DESIGNDETOX

cropped Design detoxvektoros logo v2

Bejelentkezés / regisztráció

Világítás kisokos

A világítás az egyik legfontosabb része otthonunknak. A fényre szükségünk van a mindennapi tevékenységek végzéséhez, ráadásul a fény mennyisége és minősége meghatározza a hangulatunkat. Egy jól átgondolt és megtervezett világítással praktikusabbá, komfortosabbá és gazdaságosabbá tehetjük az otthonunkat. Ehhez nem árt néhány fogalommal tisztában lenni, és néhány szempontot figyelembe venni.

FÉNYÁRAM (LUMEN)

Mit jelent az izzó dobozán a 300 lm jelölés? A lm a lumen rövidítése, amely a fényáram emberi szemmel is látható mértékegysége, és inkább körülbelüli értékként gondoljunk rá. A régi, normál izzókat egyszerű volt a teljesítményük alapján megkülönböztetni (Watt szám), a mai, korszerű fényforrások viszont másképp sugározzák szét a fényt (és a hőt) a felvett teljesítményhez képest (fogyasztás), ezért pontosan csak a kisugárzott fény mennyisége alapján tudjuk összehasonlítani őket, ehhez kell a fényáram mennyiségének meghatározása. Sok fényforráson feltüntetik a normál izzónak megfelelő teljesítményt is (a gyártók közül azért itt egy szájhős verseny is van, és bizony akadnak olyanok, akik csúsztatnak: pl. a 350 lm a hagyományos 25 W és 40 W közt van valahol félúton, de ezt lazán 40W-nak feletetik meg) Plusz az egyes lámpák fénye irány szerint is különböző eloszlású lehet (a LED lámpáknál különösen sokféle lehetőség van az eloszlás kialakítására az egyedi LED-ek elhelyezésével a lámpán belül), így pl. egy tengelye mentén világító lámpa hiába nagyobb fényáramú, ha 90 fokkal elfordítva szereljük fel, ráadásul e fény szemünk által regisztrált erősségét a színhőmérséklet is befolyásolja.

Lumen/Watt táblázat

lumen image atlatszo 900x393 1

SZÍNHŐMÉRSÉKLET

A színhőmérséklet a látható fény egyik leginkább érzékelhető jelensége, mértékegysége Kelvin fok, jele K ( pl. egy gyertya fénye 1000 K). Vagyis ez a szám, a fény színét jelzi. Minél kisebb a fény hőmérséklete, annál melegebb színben világít (vagyis annál sárgásabb); nagyobb fényhőmérséklet esetén a fény színe hidegebb (fehérebb, kékebb). A hagyományos izzóknál a fényt az ízzószál ízássa biztosította, így a színhőmérséklet egybeesett az izzószál hőmérsékletével (ahogy a gyertyánál is). A hagyományos izzók színhőmérsékletét melegnek mondjuk (2400 K körüli). A manapság gyakran használt LED-es és szerencsére egyre ritkábban használatos kompakt fénycsöves fényforrásoknál azonban nem az izzó hőmérsékletének függvénye a színhőmérséklet. A fény színhőmérséklete alapvetően befolyásolja az emberek koncentrálóképességét és hangulatát. Egy élelmiszer áruházban nyilvánvalóan más színhőmérsékletre van szükség, mint egy kis kávézóban, vagy az otthonunkban. Néhány kivételtől eltekintve (profi sminkelők a fürdőben), érdemes a lakásunkban azonos színhőmérséklettel dolgozni, vagyis minden lámpa színhőmérséklete legyen egyformán 3000 K vagy 2700 K vagy 4000 K, ha valaki ezt szereti.

Kalvin Color 900x277 1

CRI azaz COLOR RENDERING INDEX, az meg micsoda?

Color Rendering Index (CRI), azaz színvisszaadási index. Ez a jelölőszám mutatja meg, hogy a fényforrás által megvilágított tárgyak színei mennyire állnak közel a normál nappali fény által megvilágított tárgyak színeihez, vagyis mennyire „igazi” a színe egy tárgynak egy lámpa fényénél. Ez a szám 0 és 100 között van meghatározva. Feltüntetés hiányában jó minőségű gyártóknál a CRI 80 körüli értékre van optimalizálva. Üzletek és bemutatótermek esetében használt lámpák és fényforrásaiknál a gyártó külön feltünteti ezt a számot (90 már kifejezetten jó minőséget eredményez a 90+ pedig kitűnő minőség (luxus márkák üzleteiben csak ilyet láthatunk), és ez a lámpa/fényforrás árán is meglátszik, nem csak az általa kibocsátott fény minőségén). CRI 0 értéknél minden tárgy ugyanolyan színűnek látszik, még a CRI 100 a tárgyak valódi, színhelyes színeit mutatja természetes fényben. CRI és a fényszínhőmérséklet egymástól teljesen független dolog! Nézzük csak meg az alábbi szemléltető képet, ugyanolyan színhőmérsékletnél (2700 K).

CRI

FOGLALAT: AMIBE AZ IZZÓT CSAVARJUK, HA CSERÉLHETŐ (BEÉPÍTETT LED LÁMPÁKNÁL NINCS ILYEN)

Az alábbi kép tartalmazza a leggyakrabban használt foglalat típusokat. Amikor lámpát választasz az oldalunkon ezt mindig feltüntetjük, hiszen ez alapján tudsz majd izzót vásárolni bele. Íme:

foglalat tipusok

Amennyiben a fotó után még kételyek maradnak benned,itt van egy technikai rajzos, kissé részletesebb foglalat táblázatot is, ahol jól látható, hogyan különböznek a csatlakozási pontok egymástól: Valamint egy olyan táblázatot, amely megmutatja, hogy mely hagyományosan is kapható foglalat típusokat gyártják már LED izzóként is.

IP-védettség

Az IP betűszót, amely az Ingress Protection (behatolás elleni védettség) rövidítése, mindig 2 számjegy követi. Az első számjegy a porral és az idegen testekkel szembeni védelmet, a második számjegy pedig a vízállóság mértékét jelöli. Minél nagyobb a szám, annál magasabb szintű a védelem.

ip vedettseg 01
Tudd meg

GYAKORI KÉRDÉSEK

Cserélj benne izzót. Az izzó legyen okos izzó. Vegyél hozzá tartozó távirányitót vagy töltse le egy ingyenes appot a telefonodra. Kész! 

Hogy ne pazarolj áramot. Mert a LED izzó főleg fényt gyárt, és nagyon kicsi hőt, vagyis az energia nagy részét világításra használja, nem fűtésre, vagyis elég belőle kisebb teljesítmény is , egyébként pedig a technológiának köszönhetően alapból keveset fogyaszt, ezért jóval kevesebbet fogsz fizetni villanyért, ha a lakásodban, üzletedben, irodádban, szállodádban az összes izzó ilyenre van cserélve. 

Leggyakrabban a biztosíték a kapcsolóban a ludas. Ha lehet magasabb teljesítményre kell cserélni, ha nem magát a kapcsolót kell egy magasabb teljesítményre cserélni. 

Ha olyan lámpád van, ahol nagyon látszik az izzó érdemes a színtiszta változatot belerakni, esztétikailag jobb hatás érhető el. Az opál izzóknak inkább funkciójuk van: jobban szórják a fényt, és bizonyos esetekben kevésbé vakítanak. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

No products in the cart.